Pulau Rusukan Besar, satu lagi tempat rahsia di Labuan wajib pergi

0 Comments

Ramai yang tidak mengetahui bahawa sebenarnya Labuan memiliki sebuah permata tersembunyi iaitu Pulau Rusukan Besar yang semakin mendapat perhatian daripada pelancong tempatan dan antarabangsa.

Mungkin ada juga antara korang menyangka Labuan hanya sekadar bandar pelabuhan yang tidak mempunyai destinasi percutian pulau, sedangkan ia memiliki beberapa gugusan pulau yang sangat indah lengkap dengan hidupan marin yang belum terusik.

Antaranya Pulau Rusukan Kecil, Pulau Kuraman dan Pulau Burong.

Malah korang jangan terkejut kalau sebenarnya Labuan memiliki 4 tapak selaman kapal karam atau ‘ship wreck’ yang terbaik di benua Asia!

Kapal itu terdiri daripada 3 buah kapal kargo dan sebuah kapal perang yang ditenggelamkan pada kedalaman 30-32 meter atau 100 kaki.

Nama-nama tapak selaman kapal karam itu adalah: 

  • Blue Water Wreck
  • Cement Wreck
  • American Wreck 
  • Australian Wreck

Jika ke Labuan korang wajib kunjungi Pulau Rusukan Besar atau ‘Untouched Wonderland’!

Kalau berkunjung ke pulau ini, korang boleh memilih sama ada untuk day-trip atau bermalam di chalet yang disediakan.

Untuk ke Pulau Rusukan Besar ini, korang kena menaiki bot penumpang di jeti Labuan Marina dan perjalanan mengambil tempoh kira-kira setengah jam sahaja untuk tiba di jeti pulau berkenaan.

Setibanya di jeti tersebut, korang pasti terpesona dengan kejernihan air laut bak kristal yang berwarna biru kehijauan dan mesti ramai juga yang tak sabar untuk menaiki buaian Pulau Rusukan Besar bagi bergambar kenang-kenangan.

Di pulau itu ada disediakan tandas dan bilik untuk menukar pakaian yang bersih dan besar serta sewaan tuala yang berharga RM10 sehelai untuk kegunaan para pengunjung.

Selepas mendapatkan jaket keselamatan dan peralatan snorkeling, korang boleh terus terjun ke laut untuk menerokai hidupan marinnya yang terdiri daripada pelbagai jenis batu karang unik yang masih belum terusik. 

Memang cantik!!!

Kesemua 4 buah pulau di Labuan ini iaitu Rusukan Besar, Rusukan Kecil, Kuraman dan Pulau Burong telah digazetkan sebagai Taman Marin serta tidak dibenarkan sebarang aktiviti memancing atau menangkap hidupan laut di sana bagi memelihara ekosistem semulajadinya.

Selain berenang, snorkeling dan bersantai-santai di tepian pantai, di Pulau Rusukan Besar ini juga korang boleh melawat Kawasan Konservasi Penyu  yang mana tahun ini sahaja terdapat 500 anak penyu yang dilepaskan ke laut.

Artikel berkaitan
Biar Bonar Dungun Kini ‘Famous’ Dengan Mee Sup Melayu Champa?
5 Makanan Halal Wajib Cuba di Jeju

Leave a Reply

Your email address will not be published.